Hungarian Article

KKL-JNF (Keren Kayemet LeIsrael) held an international conference from 18 to 25 July. The Hungarian delegation of 10 members attended the program, organized by Mazsihisz (Hungarian Federation of Jewish Comminities). The main goal of the KKL-JNF conference was to introduce Jewish educational institutions of the Diaspora to their work and to invite them to become involved in it. The group was formed by the leaders and teachers of Lauder Javne and Sándor Scheiber schools and representatives of Mazsihisz.

**********************

A KKL–JNF (Keren Kajemet Leiszrael) nemzetközi konferenciát rendezett július 18. és 25. között. A tanácskozásra tíztagú magyar delegáció látogatott el, részvételüket a Mazsihisz szervezte. A KKL–JNF kiemelt célja, hogy a diaszpóra zsidó oktatási intézményeit megismertesse munkájával, és ebbe őket is bevonja. A csoportot a Lauder Javne és a Scheiber Sándor iskolák vezetői és szaktanárai, illetve a Mazsihisz képviselője alkották.

A konferencia ünnepélyes megnyitójára az Ilanot botanikus kertben került sor. A programban szerepelt az Erdőtelepítési Múzeum megtekintése, a KKL oktatási tevékenységének megismerése Názáret Ilitben.

A csoport ellátogatott a Lavi kibucba, az ott látott műhelyfoglalkozások a kreativitásról, a start-up közösségekről, a vezetés dilemmáiról, a személyes jövőkép kialakításáról és annak eszközeiről szóltak. A delegáció részt vett a magyar miniszterelnök faültetésén, az eseményről a KKL–JNF kisfilmet is készített. A Kfar Kedemben és a tel-avivi Birthright Centerben előadásokat hallhattak a vállalkozás, innováció és technológia izraeli eredményeiről.

A tanárok a Jatir erdősítésben fát ültettek, majd az ősi Szuszia megtekintése után sivatagi túrán is részt vettek. A programnak természetesen része volt a Jad Vasem megtekintése és a Maszada megmászása is.

A sűrű, bár olykor pihenőkkel lazított program tapasztalatait a következő tanévekben ültetik át a gyakorlatba a konferencia magyar résztvevői.